Werk

Dit is wat je moet weten voordat je gaat werken als een zzp’er 

Vandaag de dag is het steeds gewoonlijker om een btw-nummer aan te vragen en aan de slag te gaan als een freelancer. Dit houdt in dat je niet gaat werken voor een werkgever, maar steeds op zoek gaat naar opdrachtgevers waarmee je tot een overeenkomst komt. Deze overeenkomst is een soort contract voor een bepaalde tijd waarbij jij als freelancer een dienst zal verlenen aan een bedrijf. Hiervoor heb je geen startkapitaal nodig en bij een hoop opdrachten kun jij ook gewoon vanuit huis aan de slag.

 

Wat zijn de voordelen van het werken als een freelancer?

Wanneer jij ervoor kiest om als een freelancer aan de slag te gaan zul jij eigenlijk je eigen baas zijn. Je zult bijvoorbeeld op zoek gaan naar zzp opdrachten in amsterdam en kunt zelf bepalen welke opdrachten je graag wilt doen en welke niet. Wanneer jij op zoek bent naar zzp opdrachten in de ict kun jij ervoor kiezen om je alleen beschikbaar te stellen bij deze opdrachten. Op deze manier kun jij doen wat je wilt en hoef je niet zomaar alles te doen wat je werknemer je opdracht. Ook is het zo dat je op deze manier vaak een stuk hoger uurtarief hebt dan wanneer jij in loondienst werkt. Verder is het ook goed om te weten dat je wanneer je minder dan 1225 uur werkt per jaar, je niet zo veel belasting hoeft te betalen als wat je normaal doet. Wel is het zo dat je wanneer je ziek bent, niet alsnog betaald krijgt en je zult ook geen pensioen opbouwen omdat je geen vast werkgever hebt.

 

Hoe kun jij het beste aan werk komen als zzp’er?

Het vinden van werk als zzp’er is lang niet voor iedereen even makkelijk. Vandaag de dag wordt er door veel mensen gebruik gemaakt van apps als Young Ones, waar bedrijven opdrachten openzetten en waarbij jij je beschikbaar kunt stellen. Er zijn meerdere platformen waar opdrachtgevers en opdrachtnemers bij elkaar komen. Wel is het zo dat er hier vaak wordt gekozen voor mensen die hier al eerder hebben gewerkt. Ook zal het zonder werkervaring binnen deze markt lastiger zijn om aan een opdracht te komen. Het is daarom verstandig om altijd eerlijk te weten over je werkervaring, maar ook om je te specialiseren in een bepaald vak. De kans is dan ook groter dat je aangenomen word voor een bepaalde opdracht.