Auto

De beste bedrijfswagens voor jouw onderneming

Nederland telt ontzettend veel ondernemers. Als je dit leest kan het bijna niet anders dat jij onderdeel bent van die groep. En dan kan het zomaar zo zijn dat je op zoek bent naar een (nieuwe) bedrijfswagen. Hiermee rijd je zakelijke kilometers, bijvoorbeeld voor je klus- of schildersbedrijf. Of je bent eigenaar van een bezorgdienst en wilt je wagenpark uitbreiden. Hoe dan ook, je wilt de beste bedrijfswagen voor jouw onderneming. Maar hoe kies je die? Ga je voor een Mercedes Sprinter of een kleinere Renault Traffic? Kies je een nieuwe auto of een occasion? Ga je voor kopen of leasen? En hoe zit het met privékilometers? Je ziet het: als ondernemer moet je heel wat afwegingen maken. In deze blogpost lees je waar je aan moet denken.

Wat is belangrijk bij de keuze voor een bedrijfswagen?

Ten eerste moet je nagaan hoeveel tijd je doorbrengt in je bedrijfswagen. Als je hele dagen op pad bent, is het van belang dat je auto voldoet aan al je wensen. Rijd je echter een keer per week of minder? Dan kun je concessies doen. In dat geval hoef je misschien niet de grootste of nieuwste bedrijfswagen te kopen. Maar als je veel rijdt en je bedrijfswagen deels ook je werkplek is, is het aan te raden te kiezen voor een bedrijfswagen die echt goed voelt. Hoe je dat weet? Ga eens bij een dealer kijken en probeer diverse wagens uit. Je kunt daarna op onderzoek uitgaan. Is kopen een optie? En vind je jouw bedrijfswagen dan alleen nieuw, of heb je ook keuze uit tweedehands wagens? Denk ook eens aan het leasen van een bedrijfsauto. Zeker als je een moderne bedrijfswagen wilt maar niet te veel kilometers per jaar rijdt, is leasen een aantrekkelijke optie.

Waar moet je op letten bij zakelijk rijden?

Je geeft aan de Belastingdienst door of je je auto zakelijk rijdt. Doe je dit, dan levert dit fiscaal voordeel op voor je bedrijf. Je mag dan echter niet eindeloos in je vrije tijd rijden in dezelfde wagen. Je mag slechts een beperkt aantal privékilometers rijden met je bedrijfswagen. Het is dus niet mogelijk om op vakantie te gaan met je bedrijfswagen, of je vrienden ermee te verhuizen. Je mag maximaal 500 kilometer privé rijden per jaar, anders betaal je meer. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je bedrijfswagen zowel privé als zakelijk te rijden, waarbij je je wagen niet opgeeft als zakelijk bij de fiscus. Die keuze is aan jou.